DAG FÖR DAG

DAG 1
[ ANKOMST ARKTIS ]
Vi flyger tidigt på morgonen via Oslo till Svalbard och Longyearbyen där vi landar efter lunch. Vi går en rundtur på byn och besöker det prisbelönta Svalbard Museum där vi lär oss mer om Svalbard samt Arktis förr och nu. Senare på eftermiddagen kliver vi ombord på fartyget där vi träffar besättningen. Vi får en säkerhetsgenomgång medan vi sakta lämnar hamnen för att segla ut ur Adventsfjorden ut i den arktiska vildmarken. Vi gör oss hemmastadda i våra hytter och ombord på fartyget. Under kvällen äter vi välkomstmiddag, umgås och ser de magnifika glaciärerna passera medan vi stävar ut mot isbjörnens rike.

DAG 2 - 7
[ PÅ ÄVENTYR I ISBJÖRNENS RIKE ]
Kryssandes genom drivisen kommer vår färdrutt att anpassas efter väder- och isförhållanden. Målsättningen är att få ut så mycket som möjligt av vår arktiska vistelse och varje dag göra en eller flera landstigningar med gummibåt. Nedan är några av platserna vi kan komma att besöka.

DET FINNS FANTASTISKA FJORDAR längs med Svalbards kust där mäktiga glaciärer kalvar i havet och som alla hyser ett rikt djurliv. I Krossfjorden njuter vi av 14-juliglaciärens vackert skulpterade front. På klipporna vid sidan av den isblåskiftande glaciären häckar spetsbergsgrisslor och tretåig mås. Längst in i Lilliehöökfjorden sträcker den makalöst vackra Lilliehööksglaciären ut sig över fyra kilometer.

FORSKARBYN NY-ÅLESUND ligger i den bildsköna Kongsfjorden och är en av världens nordligaste bosättningar. Här finns även världens nordligaste postkontor. Tidigare var det här ett kolgruvesamhälle som senare gjorts om till en internationell forskarby. Flera länder har sina egna forskningsstationer här och på sommaren när forskarna kommer till byn är aktiviteten hög.

HORNSUND bjuder på ett av Svalbards vackraste landskap med sina dramatiska bergskedjor som omges av glaciärer som likt floder söker sig ned i fjorden. Vattnet är fullt av fågel, säl och ofta även isbjörn. Har vi tur möter vi isbjörnen på isflaken mellan de isberg av mångtusenårig glaciäris som flyter runt i vattnet.

I VIRGOHAMNA PÅ DANSKØYA kan man se rester från polarexpeditionen som Salomon August Andrée genomförde 1897. Det var härifrån han och hans team försökte flyga till Nordpolen med ballongen Örnen, men de tvingades redan efter kort tid att nödlanda på packisen norr om Svalbard. Där började den ödesdigra isvandringen som till slut tog dem till Vitön, där deras kvarlevor återfanns 33 år senare.

NORR OM SPETSBERGEN möter vi kanske packiskanten. Hit kommer inte många fartyg och vi kan njuta av den stillhet som råder i detta magiska islandskap. Här ökar även chanserna att se isbjörn och vi spanar ständigt för att få en skymt av detta nästan utrotningshotade djur.

NORDAUSTLANDET är den näst största ön på Svalbard. Under goda förhållanden släpper isen in oss i Hinlopen och vi når Alkefjellet. En lodrät och spektakulär basaltklippa som utgör häckningsplats för runt 200 000 spetsbergsgrisslor, ett av de största i sitt slag. 

PÅ SPETSBERGENS ÖSTKUST finner vi troligtvis så här tidigt på sommaren gott om drivis. Detta är isbjörnsområde och om vi tar oss hit söker vi igenom islandskapet och hoppas finna isbjörn. Här ser vi flera glaciärer, där Negriglaciären kanske är den finaste. En två mil lång vägg av is som stupar rakt ned i havet. 

DAG 8
[ HEJDÅ ARKTIS ]

Vi seglar in i Isfjorden och anländer åter till Longyearbyen på morgonen. Efter att vi sagt hejdå till besättningen går vi ner på byn där vi äter en god och kolhydratrik lunch. Det finns tid att inhandla någon souvenir till familj och vänner därhemma. Senare på eftermiddagen åker vi till flygplatsen för att flyga tillbaka till Sverige. När vi senare på kvällen landar i Sverige är vi bitna av polarbacillen och ett fantastiskt äventyr rikare i bagaget.

Observera: vår rutt beror helt på väder, isförhållanden och djurmöten. Det som nämns ovan är endast exempel på några av de fantastiska platser som Svalbard har att visa. Vi strävar alltid efter att maximera din upplevelse i Arktis. Flexibilitet är nyckeln till en lyckad expedition!

 

VILL DU BOKA?! ELLER HAR DU FRÅGOR OCH FUNDERINGAR?
KONTAKTA OSS GÄRNA VIA FORMULÄRET NEDAN!